fot. Häfele
Urządzasz kuchnię? Dobierz odpowiednie systemy do stref
Tajemnica idealnej kuchni kryje się w prawidłowym zaprojektowaniu wszystkich stref roboczych. Trzeba znaleźć przy tym odpowiednie rozwiązania, które zapewnią komfort użytkowania. Dobór odpowiednich systemów do poszczególnych stref to kluczowy moment. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Klucz do sukcesu w projektowani idealnej kuchni? Umiejętne zaprojektowanie wszystkich stref roboczych i właściwy dobór systemów kuchennych, zapewniających najwyższą precyzję ruchu i perfekcyjnie dopasowanie poszczególnych elementów wyposażenia.
-Każda strefa kuchenna ma inne funkcjonalne wymogi. By przestrzeń kuchni pracowała lepiej, konieczny jest dobór takich systemów meblowych, który uwzględniać będzie wymogi każdej ze stref roboczych - zaznacza Michał Kichler, ekspert ds. okuć meblowych z firmy Häfele, która tworzy rozwiązania dedykowane poszczególnym strefom.
- Pamiętając o kilku zasadach, stworzymy kuchnię, która stanie się miejscem bardziej przestrzennym, pojemnym, ergonomicznym i komfortowym - dodaje ekspert.
Szuflady na ciężki sprzęt
Zacznijmy od strefy gotowania, w której muszą znaleźć się szafki na garnki i naczynia do pieczenia, piekarnik, płyta grzejna i kuchenka mikrofalowa. Do przechowywania przedmiotów wagi ciężkiej, przydadzą się pojemne szuflady z dużym udźwigiem. Ich pełen wysuw zapewni dodatkowo pełen dostęp do sprzętu i akcesoriów. Dzięki temu gotowanie przebiega sprawniej i wygodniej. - Do tej strefy wybierzmy szuflady Moovit MX. To sprawdzone i pewne rozwiązanie, by zyskać więcej wolnego miejsca - podpowiada Michał Kichler. W tego typu szufladach przechowuje się ciężkie i wysokie przedmioty, a ich zawartość porządkować mogą przeznaczone do nich wkłady i dedykowana segregacja. Dodatkową zaletą są płaskie ścianki od wewnątrz szuflady, dzięki czemu zyskujemy większą pojemność. Maksymalny udźwig tych szuflad to aż 70 kg. Gwarantują też przy tym stabilność przy dużych obciążeniach, a prowadnice zapewniają pełen wysuw i dużą nośność.
W kuchennym narożniku
Bardzo istotną kwestią w urządzaniu kuchni jest umiejętne zagospodarowanie newralgicznej przestrzeni narożnikowej w strefie przygotowania. Wprawdzie szafka narożna to świetne miejsce do przechowywania przedmiotów, ale tylko wtedy, gdy umiejętnie ją wykorzystamy. System szafki narożnej musi być pojemny i zapewniać łatwy dostęp do przechowywanych przedmiotów, tak aby sięganie po nie było wygodne, nawet bez konieczności schylania się. Nie powinien sprawiać także kłopotów z utrzymaniem czystości. - Warto zastosować półkę Nuvola, zapewniającą idealne warunki przechowywania oraz pełen wysuw, który sprawia, że wszystko jest widoczne i dostępne - doradza Michał Kichler. Strefa przygotowania to miejsce na blat roboczy, szuflady na sprzęt i akcesoria, szuflady na przyprawy i półprodukty oraz gniazda elektryczne - najlepiej wysuwane z blatu.
Porządek musi być
W strefie zmywania (ze zlewozmywakiem, zmywarką, miejscem na detergenty, koszami do segregacji śmieci i odpadów) poradzą sobie sortowniki Ninka 1dwa4. To innowacyjny system kubłów na odpadki, dający możliwość dowolnej konfiguracji w zależności od naszych potrzeb. Sortowanie odpadów znacznie ułatwia umiejscowienie koszy w szufladzie z pełnym wysuwem i bezdotykowym otwieraniem. - Umożliwia to zamontowany bezdotykowy system. Nie musimy przejmować się nawet zajętymi, brudnymi czy mokrymi dłońmi, wystarczy podstawić stopę w odpowiednie miejsce - zauważa ekspert ds. okuć meblowych z firmy Häfele. Z kolei tam, gdzie jest za ciasno na zwykłą szafkę, doskonale sprawdzi się system niskiego cargo, który cechuje udźwig do 30 kg, pełny wysuw i cichy domyk. Wykorzystuje on najwęższe miejsce w kuchni i przy okazji zagospodarowuje przestrzeń, która tylko z pozoru jest nieużyteczna. Dzięki temu rozwiązaniu dostajemy kolejne miejsce do przechowywania. W szafce z niskim cargo zmieszczą się przyprawy, butelki i inne rzeczy wykorzystywane do codziennego gotowania.
Zadbaj o pełną spiżarnię
System niskiego cargo z powodzeniem można wykorzystać także w strefie przechowywania, gdzie znajdują się przedmioty codziennego użytku, podstawowe sprzęty, naczynia, podzielne szuflady oraz łatwo dostępne i pojemne szafki. - Jeżeli chodzi o zabudowę szafek górnych, postawiłbym na podnośniki Free Flap - sugeruje Michał Kichler. - Zatrzymują się w dowolnej pozycji, co ułatwia dostęp do zawartości szafki. Podnośniki zapewniają także płynne i delikatne zamykanie frontu - wyjaśnia.
Z tymi podnośnikami zarówno małe jak i duże klapy unoszą się lekko i płynnie. Ich niewielkie rozmiary pozwalają zastosować je także w płytkich szafkach - już od 11 cm głębokości.
Ostatnią strefą kuchenną, która wymaga zastosowania odpowiednich systemów jest strefa zapasów z lodówką, zamrażarką i szafką spiżarną. Jeżeli ktoś potrzebuje jeszcze więcej miejsca, powinien pomyśleć o wysokim regale, mieszczącym kilka pojemnych koszy do przechowywania dużej ilości produktów spożywczych i sprzętów kuchennych (Cargo 253i). - Otwiera się płynnym ruchem, pozwalając na wygodny dostęp do przechowywanych produktów - zauważa Michał Kichler. - Bardzo pojemne jest również Cargo 230i, czyli nasze rozwiązanie dwa w jednym. Podczas otwierania tylne półki przesuwają się do przodu, pozostałe zamontowane są na skrzydle szafki. W efekcie wszystko dostępne jest na wyciągnięcie ręki. Standardowym rozwiązaniem w strefie zapasów są zawiasy Metalla+ i ciche, łagodne domykanie frontów szafek.
Właściwy dobór systemów kuchennych to fundament sukcesu. Tak wyposażone strefy kuchenne sprawiają, że w kuchni każdy poczuje się komfortowo i swobodnie.
źródło: pieknydom24.pl