Szuflada do pakowania próżniowego Miele - wiele sposobów na kulinarną przygodę
Nowa szuflada do pakowania próżniowego Miele (EVS 6114 i EVS 6214) to urządzenie, które wyróżnia wiele możliwości zastosowań. Jej podstawowa funkcjonalność to pakowanie próżniowe. Druga to przygotowanie produktów do gotowania metodą profesjonalnych kucharzy - sous-vide. Sposobów na kulinarną przygodę z szufladą jest jednak więcej.
Szuflada o wymiarach 600 x 140 mm stanowi nieocenioną pomoc w kuchni zapewniając praktyczne przechowywanie produktów. Zapakowaną próżniowo żywność można przechowywać w chłodziarce, w szufladzie PerfectFresh lub dłużej w zamrażalniku. Zapakowane próżniowo owoce i warzywa zachowują świeżość bez utraty smaku i konsystencji. W zamrażarce produkty nie tylko chronione są przed powstawaniem tzw. „oparzeliny mrozowej”, ale również przed przenikaniem zapachów i smaków.
Samo pakowanie próżniowe jest wyjątkowo proste i szybkie. Specjalne - bezpieczne dla żywności i człowieka - worki do pakowania próżniowego należy napełnić ulubionymi produktami spożywczymi. Następny krok to włożenie ich do komory pakowania próżniowego w szufladzie oraz wybór jednego z 3 stopni pakowania i czasów zgrzewania worka. Proces rozpoczyna się wraz z zamknięciem pokrywy komory urządzenia - wówczas następuje odessanie powietrza oraz zgrzanie worka. Żywność jest wtedy gotowa do wyjęcia. Produkty zapakowane próżniowo dłużej zachowują świeżość. A dzięki szufladzie do pakowania próżniowego można również przygotować je do gotowania metodą sous-vide. Ten sposób polega na delikatnym, długim gotowaniu potraw zamkniętych w próżni w niskiej temperaturze. Zaletą gotowania sous-vide jest równomierne rozłożenie ciepła i uzyskanie odpowiedniej temperatury wewnętrznej. Efektem takiej obróbki jest niezmieniony wygląd i konsystencja produktów oraz zachowanie zawartych w nich witamin i składników mineralnych. Kolejne funkcjonalności nowej szuflady do pakowania próżniowego Miele udowadniają, że urządzenie jest prawdziwym wsparciem w codziennych czynnościach i kulinarnych wyzwaniach. Pozostałe po posiłku części potraw warto zapakować próżniowo. W ten sposób nie stracą swego aromatu i będzie można je łatwo podgrzać np. w urządzeniu do gotowania na parze.
Gdy chcemy cieszyć się wyśmienitym smakiem i aromatem mięsa lub ryb - znów pomoże nam szuflada do pakowania próżniowego. Zamarynowane produkty należy zapakować próżniowo w urządzeniu, co zagwarantuje bezpośrednie działanie ziół i przypraw, a w rezultacie wyjątkowe doznania smakowe. Po zapakowaniu marynowanie odbywa się natychmiast, bez konieczności czekania przez całą noc.Obok pakowania w specjalną folię, w przypadku szczególnie wrażliwych produktów, takich jak warzywa, zioła i wędliny, szuflada umożliwia próżniowe pakowanie w pojemniki. Urządzenie jest bowiem wyposażone w specjalne przyłącze dla pojemników*, przez które następuje odessanie powietrza.
Kolejną funkcją nowej szuflady EVS Miele jest możliwość ponownego zamknięcia otwartych opakowań z żywnością poprzez delikatne zgrzanie brzegów. Pozwoli to produktom zachować pełnię świeżości dla znacznie dłuższy czas.Szuflada mieści worki o wymiarach do 250 x 350 mm. W zależności od produktu można wybrać stopień pakowania próżniowego, np. idealny dla mięs stopień 3. czy 1. - odpowiedni dla delikatnych owoców. Do wyboru użytkownika są także 3 stopnie zgrzewania w zależności od materiału, z którego wykonany jest worek. Szuflada charakteryzuje się łatwym otwieraniem dzięki mechanizmowi Push2open - wystarczy delikatnie ją nacisnąć. Wygodę użytkowania zapewnia również elegancki, dotykowy panel sterowania na szkle Touch oraz opcja pełnego wysuwu szuflady ułatwiająca wkładanie i wyjmowanie naczyń. Zalety urządzenia dopełnia łatwość w utrzymaniu czystości, gdyż komora szuflady jest wykonana ze stali szlachetnej.
Szuflady EVS 6114 i 6214 są dostępne w wersji CleanSteel (ze stalową powłoką zapewniającą brak widocznych odcisków palców). Dodatkowo EVS 6214 może występować w opcji kolorystycznej Brillantwhite, Obsidianblack oraz Havannabrown. Co ważne, szuflady do pakowania próżniowego idealnie komponują się z innymi urządzeniami Miele o wysokości 45 cm, np. z urządzeniem do gotowania na parze DG 6800, czy też urządzeniem do gotowania na parze z funkcją piekarnika DGC XL. W tych urządzeniach, jak również w urządzeniu do gotowania na parze z funkcją piekarnika w wersji DGC XXL i urządzeniu do gotowania na parze z kuchnią mikrofalową DGM, znajdują się programy sous vide.
źrodło: miele/pięknydom24.pl