Kuchnia - królestwo szafek i szuflad
Sposób otwierania szafek, rodzaj drzwi, materiały, z jakich wykonano meble, prowadnice czy zawiasy. Na funkcjonalność, komfort użytkowania i stabilność mebli kuchennych składa się każdy, nawet najmniejszy element ich konstrukcji.
O czym warto pamiętać? Podpowiadamy, co zrobić, aby korzystanie z kuchni było jeszcze przyjemniejsze.
Klucz do ergonomii
Odpowiednio dobrany rodzaj szafek pozwoli nam na stworzenie przyjaznej i ergonomicznej kuchni. Jednym z bardziej praktycznych rozwiązań są szafki ścienne z podnoszonymi drzwiczkami. Gwarantują łatwy dostęp do zawartości, a otwarte nie ograniczają ruchów. Dużym ułatwieniem jest rozwiązanie servo drive, czyli elektryczne Alternatywą dla szafek z podnoszonymi drzwiami są szafki wiszące z rozwiązaniem iMove. Tutaj drzwi otwierają się tradycyjnie, do boku, ale mają wysuwaną, podwójną półkę. Możemy ją wyciągnąć przed szafkę lub opuścić, co zapewnia łatwy dostęp do jej zawartości. wspomaganie otwierania. Wystarczy lekko dotknąć drzwiczki, aby je otworzyć. Z kolei naciśnięcie przycisku wewnątrz korpusu spowoduje ich zamknięcie.
Zadbaj o szczegóły - zawiasy i prowadnice
Dzięki dobrze dobranym zawiasom drzwi szafek będą domykały się cicho i równomiernie po wykonaniu niewielkiego ruchu przegubem ręki. Dodatkowo wbudowany mechanizm samoprzyciągania sprawi, że drzwiczki zamkną się automatycznie od kąta 35º̇. Jeśli zależy nam na łatwym i szybkim montażu, wybierzmy zawiasy na zatrzask. Do ich odblokowania nie potrzeba narzędzi, wystarczy jedynie lekki nacisk palcem. Nie zaszkodzi również, jeśli funkcjonalność będzie szła w parze z designem i przycisk odblokowania będzie niewidoczny. - Przy wyborze mebli zwróćmy również uwagę na sposób zamocowania zawiasów. W meblach marki Nobilia są one maszynowo przytwierdzane do tulei, a nie bezpośrednio do płyty. Dzięki temu unikniemy jej uszkodzenia w przypadku poluzowania mechanizmu lub późniejszego dokręcania - mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli ATRII KUCHNIE .
Materiały do zadań specjalnych - blaty i korpusy
Tworzywa, których używa się do wykonania blatów kuchennych, muszą wytrzymać działanie temperatury dochodzącej nawet do 180º̇C (w warunkach suchych). Muszą mieć także zwiększoną odporność na wilgoć, zadrapania i ścieranie powierzchni. Krawędzie płyt nie mogą się odklejać. Dlatego dobrej jakości blaty robocze powinny być wykonane z wysokiej jakości trójwarstwowej płyty wiórowej. Ważne, aby od góry pokryto je płytami z tworzywa sztucznego, które są odporne na wodę.
Nie zapominajmy również o korpusach. Płyty, jakich używa się do ich wykonania, powinny być wyjątkowo trwałe. Dlatego dobrze, żeby obustronnie pokryto je żywicą melaminową, która jest odporna na szkodliwe działanie wody. Istotna jest też konstrukcja mebli - od niej zależy maksymalny udźwig szafek. W szafkach wiszących marki Nobilia wynosi on 75 kg. - Ważne,aby korpus był klejony, a nie skręcany, a tylne obrzeże zabezpieczone. To znacznie podnosi odporność na wilgoć. Zwróćmy też uwagę, czy oferowane nam cokoły mają zamontowane uszczelki przypodłogowe - mówi Marzena Mańk. Właściwe materiały, prowadnice, zawiasy i drzwiczki sprawią, że kuchnia będzie przyjazna i funkcjonalna. Nie bagatelizujmy detali - zwróćmy uwagę na ich jakość już na etapie wyboru dostawcy mebli kuchennych.
źrodło: atrii/pięknydom24.pl