Franke
Jak przechowywać wina doradzają słynni włoscy sommelierzy
Mówi się, że wino to czysta magia... Ten wyrafinowany trunek od najdawniejszych czasów towarzyszy i uświetnia wyjątkowe chwile w naszym życiu. Zaprasza nas do podróży przez lądy, kultury, historie i tradycje.
Smak wina to również zwierciadło pamięci. Towarzyszy wspomnieniom ważnych wydarzeń, które budziły w nas silne emocje, a które po latach możemy odtworzyć wracając do wybranego smaku. A wspólne delektowanie się nim to spontaniczne doświadczenie, którym wyrażamy naszą radość przebywania w towarzystwie nam najbliższych. O tym, jak prawidłowo przechowywać wino, by na długo zachowało swoje magiczne właściwości, opowiadają słynni włoscy sommelierzy: Enrico Mazza i Gennaro Buono.
Idealne warunki
Wino jest żywą materią. Warunki, w jakich jest przechowywane, mają wpływ na zachowanie jego aromatów i smaków. Do składowania doskonale sprawdzi się tradycyjna piwniczka, o ile spełnia ona kilka warunków.
Temperatura w pomieszczeniu powinna być stała i utrzymywać się na poziomie około 11-12°C, aby umożliwić winom właściwe leżakowanie. Niższa temperatura utrudniłaby proces dalszego dojrzewania wina, powodując powstawanie małych kryształków. Z kolei temperatura powyżej 18°C nadmiernie przyspieszyłaby starzenie, powodując pogorszenie jakości. Ważne jest więc unikanie wszelkich szoków termicznych.
Wilgotność w piwnicy musi być również stała i wynosić około 70%. Nadmierna wilgotność spowodowałaby powstawanie grzybów i pleśni, które są przyczyną niszczenia korka i w konsekwencji - pogorszenia jakości samego trunku. Nadmierna suchość otoczenia powoduje natomiast wysychanie i zwężenie korków butelek, narażając wino na kontakt z powietrzem i powodując jego utlenianie. Dlatego też butelki muszą być ułożone poziomo tak, aby płyn nawilżał korek.
Ekspozycja na światło, a co gorsza bezpośrednie działanie promieni słonecznych, naraża wino na degradację i utlenianie. Z kolei promienie ultrafioletowe i światło emitowane przez lampy fluorescencyjne są odpowiedzialne za nadawanie winu nieprzyjemnych zapachów, czyniąc je niezdatnymi do picia, a wręcz niezdrowymi. Idealnym rozwiązaniem jest zatem przechowywanie butelek z winem w ciemnym lub słabo oświetlonym otoczeniu. To gwarantuje zachowanie na długo ich właściwości smakowych.
Butelki powinny być również chronione przed silnymi wibracjami, powodującymi wzniecanie osadów, które powinny zalegać na dnie.
Winiarka w zabudowie kuchennej
Chłodne i wilgotne piwnice w naszych domach należą już do rzadkości, dlatego wybawieniem dla miłośników wina okazuje się specjalna chłodziarka. Dobrym rozwiązaniem jest winiarkę Mythos od Franke, która jest idealnym towarzyszem w ekscytującej podróży po bogatym świecie smaków i aromatów win białych i czerwonych. Praktyczne i estetyczne urządzenie pomaga zadbać o każdą kolekcję butelek z cenną zawartością oraz we właściwy sposób przechowywać je w kuchni. www.franke.pl
źródło: pieknydom24.pl