piękny dom - twitterpiękny dom - facebookpiękny dom - linkedinpiękny dom - instagram
Jak ładnie ułożyć ciasto na paterze?

Jak ładnie ułożyć ciasto na paterze?

JADALNIA / Zastawy stołowe / 2023-05-09 10:31:02

Ciasto serwowane na paterze prezentuje się wyjątkowo elegancko, toteż trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek przyjęcie bez tego elementu zastawy stołowej. Może on być wykonany ze szkła lub porcelany, wzbogacając wystrój wnętrza, a jednocześnie bezbłędnie wywiązując się ze swojej roli. Aby deser wyglądał apetycznie, warto jednak zapoznać się z podstawowymi zasadami układania ciasta na paterze.

Krok 1 — jak pokroić ciasto?

Zanim zaczniesz zastanawiać się nad ułożeniem ciasta na paterze, musisz je odpowiednio pokroić. Nie powinno Ci to sprawić większych problemów, jeśli tylko będziesz przestrzegać paru podstawowych reguł. Po pierwsze zaopatrz się w dekoracyjny nóż i kubek z gorącą wodą. Ostrze należy regularnie zamaczać w naczyniu, aby krem, biszkopt i inne warstwy ciasta nie przyklejały się do niego podczas krojenia. Po drugie upewnij się, że deser ustawiony jest na podstawce cukierniczej, dzięki której unikniesz ewentualnych zarysowań talerza czy blatu. Po trzecie zaś, zawsze pamiętaj, aby ciasta okrągłe kroić w trójkąty, a prostokątne w równe kwadraciki. Proste, prawda?

Krok 2 — jak przełożyć ciasto na paterę?

Kiedy już pokroisz swoje ciasto, sięgnij po specjalną łopatkę. Pomoże Ci ona wygodnie podnosić kawałki deseru bez ryzyka ich pokruszenia. Układając je na powierzchni patery, staraj się ograniczyć ich liczbę. Dzięki temu unikniesz ryzyka posklejania ciasta i ułatwisz jego nakładanie na talerzyki. Jeśli masz do dyspozycji kilka rodzajów deseru, zaserwuj w ten sposób wszystkie, aby patera prezentowała się bogato i różnorodnie. Dla dodatkowego efektu możesz sięgnąć po dekoracje w postaci owoców lub kwiatów.

Jaką paterę wybrać?

Dobry użytek z powyższych wskazówek zrobisz tylko wtedy, gdy w swoim domu znajdziesz odpowiednią paterę. Choć nie jest to pewnie dodatek, z którego korzystasz codziennie, warto mieć go w swoim wyposażeniu, aby przynajmniej w weekendy lub święta wydawać uroczyste desery. Zastanawiasz się, jaką paterę wybrać na swoje potrzeby? Do dyspozycji masz przede wszystkim następujące jej rodzaje:

●   Patera na tort — jej powierzchnia powinna być całkiem płaska, aby ułatwiać dzielenie i nakładanie tortu. Może stać na nóżce       lub nie. Czasami przyjmuje postać patery z kloszem.

●   Patera piętrowa — efektywny, a zarazem praktyczny element zastawy, na którym serwować można wiele rodzajów słodkości.       To idealne rozwiązanie dla każdego, kto potrzebuje klasycznej patery na ciasto.

●   Patera płaska — to w zasadzie sporych rozmiarów talerz z uchwytem lub bez, znajdujący bardzo szerokie zastosowanie.             Duża średnica i płaska powierzchnia pozwalają na serwowanie nawet obfitych ciast i tortów w bezpieczny sposób. Dodatek         tego typu doskonale sprawdza się też w charakterze patery na owoce.

Jak ładnie ułożyć ciasto na paterze? Podsumowanie

Dzięki naszym wskazówkom wiesz już nie tylko, jak ładnie układać ciasta, ale też jaką paterę wybrać do swojego domu. Zaopatrz się więc w jej odpowiedni wariant i zaserwuj swoim gościom wymarzony deser!

źródło: pieknydom24.pl

pieknydom24
MAPA STRONY
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe