Jak i w czym segregować teraz śmieci?
Obowiązek segregacji stał się wreszcie bardzo realny. Teraz najzwyczajniej w świecie „uderzy nas po kieszeni” i choć nie wszystkim podobają się nowe podwyżki, segregować warto i trzeba! W szafkach kuchennych lub wysuwanych szufladach znajdźmy najlepsze miejsce na profesjonalny segregator i pamiętajmy o kilku prostych zasadach dotyczących porządkowania jego zawartości.
Sprawdzone sposoby podpowiada firma COMITOR, w ofercie której znajdziemy polecane przez architektów i studia kuchenne segregatory BLANCO.
Pojemniki na plastik, papier, szkło, metal i odpadki organiczne znajdziemy na rynku u różnych producentów, w różnych cenach. Zainwestujmy w odpowiednie kosze jak najszybciej, bo kary dla mieszkańców, którzy nie segregują śmieci dotkną nas wszystkich. W Warszawie miesięczna kwota za odbiór nieczystości z domu jednorodzinnego wyniesie 94 zł, a z mieszkania w zabudowie wielorodzinnej - 65 zł za miesiąc. Jednak w razie niesegregowania śmieci opłaty będą dwukrotnie wyższe. Wystarczy, że jeden mieszkaniec bloku nie będzie segregował odpadów, a podwójną opłatą zostaną obciążeni wszyscy.
Śmieci pod kontrolą
Przy wielu altanach śmietnikowych w większych miastach już pojawiły się instrukcje, gdzie wyrzucać dany rodzaj śmieci, ale segregację rozpoczynamy zawsze w domu. Dla tych, którzy dopiero urządzają kuchnię, o miejscu na pojemniki pomyślcie jeszcze w momencie projektowania szafek. Jeśli nasza kuchnia jest już skończona, zaplanujmy najlepsze miejsce na składowanie odpadów. Takie, które nie będzie przeszkadzać w codziennym funkcjonowaniu. Zastanówmy się ile pojemników potrzebujemy i pamiętajmy, że nie wszystkie kosze muszą być takiej samej pojemności – ich rozmiary uzależnijmy od tego, jaką przestrzenią dysponujemy.
Ułatwią segregację
Miejscem na składowanie odpadów w kuchni najczęściej jest szafka pod zlewozmywakiem. W zależności od tego w jaki sposób jest otwierana oraz ile ma miejsca, możemy skorzystać z różnych dostępnych opcji – podpowiadają specjaliści z firmy Comitor. Jeśli nie chcemy mało praktycznych pojedynczych koszy z popularnych supermarketów budowlanych, zainwestujmy w sprawdzone segregatory odpadów marki BLANCO. Sprawdzają się w każdej wielkości domu i w różnych rodzajach szafek. Mnogość rozwiązań daje nam możliwość wyboru najlepszego z nich. Do szafek z wysuwanymi drzwiczkami idealne będą systemy z serii BLANCO SELECT z pojemnikami na odpady, które zawieszane są obok siebie na samonośnej konstrukcji. Dodatkowy komfort zapewniają modele z szufladami organizacyjnymi. Seryjnie wyposażone w trzy uniwersalne pojemniki posłużą do przechowywania innych przedmiotów, np. przyborów do mycia naczyń. Dzięki temu zniknie nam dodatkowo problem związany z brakiem miejsca na gąbkę, tabletki do zmywarki czy płyn do mycia naczyń.
W przypadku szafek z odchylanymi drzwiami sprawdzą się kompletne systemy BLANCO BOTTON Pro. W zależności od modelu, nadają się do zamontowania w szafkach o szerokości 45 lub 60 cm. Do wyboru mamy tu systemy z automatycznym lub manualnym wysuwaniem. A co, jeśli przestrzeń w szafkach z odchylanymi drzwiami na składowanie odpadków jest ograniczona? Można wybrać system BLANCO SINGOLO, które nadaje się do zabudowania, a przy okazji zajmuje bardzo mało miejsca.
Miejsce na bioodpady
Pojemniki w szafce pod zlewozmywakiem idealnie sprawdzają się w przypadku odpadów „suchych”. Wyzwaniem mogą być natomiast te organiczne – chociażby ze względu na fakt, że szybko się psują. Obieranie warzyw i czyszczenie naczyń z resztek potraw wymaga schylania się i sprzątania. Tu nieocenioną pomocą będzie system BLANCO SOLON, gwarantujący najbardziej bezpośredni sposób przechowywania i usuwania odpadów organicznych. Dzięki zintegrowanemu z blatem pojemnikowi ze szczelną pokrywką obierki i resztki jedzenia trafiają bezpośrednio do niego. Znika potrzeba schylania się i przygotowywania miejsca na obieranie warzyw czy owoców. Również opróżnianie zawartości takiego pojemnika nie przysparza żadnych problemów. Wystarczy jednym ruchem ręki wyciągnąć go od góry.
Poprawna segregacja
Koniecznie zapoznajmy się z przydatną instrukcją właściwej segregacji. Może przez pierwsze kilka tygodni warto ją dla pewności wydrukować i powiesić blisko blatu roboczego w kuchni?
PAPIER (niebieski): karton, tektura, ulotki, gazety, kartki, zeszyty, torby i worki papierowe. NIE WRZUCAMY: tłustego i brudnego papieru, worków po wapnie, tapet, kartonów po mleku i sokach, zużytych chusteczek.
METALE I TWORZYWA SZTUCZNE (żółty): odkręcone i zgniecione plastikowe butelki po napojach, nakrętki, opakowania po produktach spożywczych, środkach czystości, kosmetykach, plastikowe torby, worki, reklamówki, aluminiowe puszki po napojach, puszki po konserwach, folię aluminiową. NIE WRZUCAMY: butelek z zawartością, butelek po olejach spożywczych lub silnikowych, części samochodowych, baterii, leków, żarówek, termometrów.
SZKŁO (zielony): tylko i wyłącznie o szklane opakowania których nie trzeba myć. NIE WRZYCAMY – zbitych kieliszków, szyb, luster, szkła zbrojonego, żaroodpornego, fajansu.
BIO (brązowy): odpadki warzywne i owocowe (obierki, pestki, ogryzki), fusy od kawy i herbaty, skoszona trawa, liście, kwiaty, skorupki jajek. NIE WRZUCAMY drewna, mięsa, kości, przeterminowanej żywności, jajek, psich odchodów, piasku ani kociego żwirku.
ODPADY ZMIESZANE (czarny) wszystko to, co nie może zostać umieszczone w pozostałych pojemnikach, oprócz odpadów niebezpiecznych, sprzętów RTV AGD oraz wielkogabarytowych.
źródło: pieknydom24.pl