Jak ciąć drewno i ostrzyć łańcuch?
Cięcie drewna nie jest zadaniem skomplikowanym natomiast ważna jest prawidłowa technika, odpowiednie zabezpieczenie i przede wszystkim wydajna maszyna. Mając nawet najlepszą pilarkę można popełnić błąd. Ponadto trzeba pamiętać, aby zawsze mieć naostrzony łańcuch i w pełni sprawną maszynę! Husqvarna radzi, jak zaplanować cięcie i jak ostrzyć łańcuch!
Cięcie drewna zaczynamy zawsze od planowania. Należy przygotować miejsce pracy – kłody powinny być unieruchomione, a prace prowadzone w bezpiecznym miejscu. Przystępując do pracy koniecznie pamiętajmy o odzieży ochronnej – przede wszystkim o spodniach antyprzecięciowych, rękawicach, ochronnikach słuchu i okularach ochronnych.
Zanim przystąpisz do pracy powinieneś przygotować pilarkę. Dobrze naostrzony łańcuch szybko poradzi sobie z przecięciem każdej kłody, natomiast tępy spowolni lub uniemożliwi pracę i obciąży maszynę. Oto przyrządy, których potrzebujesz do ostrzenia łańcucha: uchwyt pilnika, pilnik okrągły, pilnik płaski, prowadnik pilnika, imadło do mocowania pilarki na pniu. Zęby tnące powinny być ostrzone precyzyjnie i powtarzalnie. Najlepszym sposobem na przywrócenie fabrycznych parametrów łańcuchowi jest użycie prowadnika pilnika. Używając go mamy pewność, że pilnik będzie przyłożony do każdego zęba we właściwy sposób, a co za tym idzie wszystkie krawędzie tnące będą doskonale naostrzone i wyprofilowane. Ostrość łańcucha spada z czasem, nawet jeśli cięte drewno było czyste. Natomiast jeśli łańcuch ciął drewno zapiaszczone albo zetknął się z kamieniem musi zostać naostrzony natychmiast. Jeśli korzystasz z pilarki przez większą część dnia, to zaleca się podostrzenie łańcucha przy każdym tankowaniu.
Jeżeli nie lubisz często ostrzyć łańcucha wyposaż się w ostry jak brzytwa i niesamowicie wydajny łańcuch X-Cut firmy Husqvarna. To łańcuch najnowszej generacji stworzony przez najbardziej doświadczonych specjalistów i projektantów. Dzięki niemu wykonasz pracę szybciej i bezpieczniej.
źródło: pieknydom24.pl