Galicja: Garnki emaliowane pełne gulaszu z cukinii na zimowy posiłek
W nowoczesnych kuchniach znajdziemy naczynia wykonane z różnych materiałów. Obok garnków i rondelków ze stali nierdzewnej, aluminiowych lub pokrytych powłoką ceramiczną na szczególną uwagę zasługują naczynia emaliowane, o wyjątkowych właściwościach użytkowych.
Emalia to powłoka szklista o idealnie gładkiej powierzchni, wytrzymała na korozję i ścieranie. Produkowana jest z najwyższej jakości surowców posiadających atest PZH do kontaktu z żywnością. Dzięki temu, iż naczynia podgrzewane nawet do wysokich temperatur nie uwalniają substancji szkodliwych, potrawy są nie tylko smaczne, ale i bezpieczne dla naszego zdrowia. W kuchni niezwykle istotne jest również zachowanie najwyższych zasad higieny. Dlatego łatwe w czyszczeniu garnki i rondelki z gładką i szczelną powłoką emaliowaną, odporną na osadzanie brudu i bakterii cieszą się dużym zainteresowaniem wszystkich ceniących wysoką jakość akcesoriów kuchennych i wygodę podczas pracy. Emalia jest też odporna na promienie UV, co zapewnia jej trwałość i długowieczność. Naczynia są także świetnym rozwiązaniem dla osób skłonnych do dotykowej alergii na nikiel. Mogą być używane zarówno na kuchenkach gazowych i elektrycznych, jak i indukcyjnych oraz wstawiane do piekarnika do 180 C. Umyjemy je również w zmywarce. Aby ochronić naczynia przed zarysowaniem, do mieszania i nabierania potraw powinniśmy stosować drewniane lub plastikowe akcesoria, wówczas będą służyły nam one przez lata.
Emaliowane kolekcje do każdej kuchni
Naczynia emaliowane to nie tylko synonim komfortu w kuchni. Ganki pokryte tą piękną, lekko błyszczącą powłoką odznaczają się doskonałymi walorami estetycznymi, dlatego są wspaniałą ozdobą wnętrza. Dostępne w kilku atrakcyjnych wybarwieniach pasują do różnych stylów aranżacji. Żółte, czerwone, turkusowe, czy zielone ożywiają pomieszczenie i sprawiają, że gotowanie staje się fascynującą przygodą. Natomiast modny odcień beżu znakomicie komponuje się z każdym wystrojem kuchni. Garnki występują w różnych wielkościach, dlatego bez trudu dobierzemy najbardziej pożądany dla swojego dania rozmiar. W emaliowanej kolekcji obok tradycyjnych modeli z dwoma uchwytami znajdziemy też kubki z dziubkiem, które nadają się na przykład do mleka oraz garnuszki jednouchwytowe o prostej i lekko zaokrąglonej formie idealne do podgrzewania napojów, małych porcji potraw i parzenia ziół. Te ostatnie świetnie sprawdzają się także podczas górskich wędrówek gdyż są bardzo lekkie. Wielobarwne naczynia wprowadzają do wnętrz radosny nastrój i niepowtarzalne ciepło. Bez problemu dobierzemy do nich inne kuchenne akcesoria w podobnej kolorystyce na przykład wykonane ze stali nierdzewnej noże, nabierki, szumówki czy łopatki.
źrodło: galicja/pięknydom24.pl