Funkcjonalne akcesoria do soków
Na targach, działkach i w ogrodach sezonowe owoce kuszą nas feerią barw i zapachów. Spożywamy je na surowo, w deserach, pysznych naleśnikach a także wszelkiego rodzaju sokach i kompotach ochładzających nasze ciała podczas dotkliwych upałów. A przetwory? Znów po latach zapomnienia powracają do łask, bo przecież nadal najlepiej smakuje to co domowe, przygotowane z najlepszych produktów, w oparciu o przekazywane z pokolenia na pokolenie sprawdzone przepisy kulinarne.
W dzisiejszych czasach możemy znacznie ułatwić sobie prace związane z przyrządzaniem owocowych potraw i napojów, sięgając choćby po niezwykle praktyczne urządzenie - poręczną drylownicę, dzięki której szybko pozbędziemy się pestek np. z wiśni. Prosta w obsłudze, lekka i niezajmująca wiele miejsca może być używana przez każdego.
Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest także dobrej jakości trzyczęściowy sokownik. Dzięki niemu możemy przygotować wspaniałe soki na jesień i zimę. Obsługa sokownika wymaga oczywiście większej uważności aniżeli użytkowanie urządzeń takich jak drylownica, ale nie jest skomplikowana. Najpierw napełniamy wodą dolne naczynie około 3 cm poniżej górnej krawędzi, następnie nakładamy środkowe i górne naczynie. W górnym naczyniu umieszczamy przygotowane umyte owoce, zasypując je odpowiednią, zgodną ze wskazówkami producenta ilością cukru, a następnie nakrywamy cały zestaw pokrywą zaciskając zacisk na wężyku i zakładając za ucho środkowego garnka. Teraz wystarczy tylko ustawić sokownik na kuchence i doprowadzić do wrzenia, pamiętając by płomień nie wychodził poza krawędź naczynia. Sok zacznie uwalniać się i gromadzić w naczyniu środkowym, w zależności od rodzaju owoców po około 20 minutach np. gdy przygotowujemy sok z truskawek lub 50 minutach gdy chcemy uzyskać sok z jabłek lub gruszek. Po około 15 minutach od zagotowania się wody trzeba otworzyć zacisk i zlewać sok bezpośrednio do wcześniej umytych i osuszonych butelek lub słoików. Pamiętajmy by po napełnieniu słoików natychmiast je zakręcić. Następnie naczynia wypełnione sokiem pasteryzujemy w garnku z wodą około 30 minut od zagotowania wody.
Smak i aromat samodzielnie przygotowanych soków przez cały rok będzie nam przypominać letnie dni, podczas których drzewa uginały się pod ciężarem dorodnych darów natury a pomiędzy często niepozornymi liśćmi i łodygami roślin wyglądały wielobarwne główki owoców. Na pewno warto posiadać w domu taką smaczną pamiątkę z wakacji, która nada kolorów długim zimowym wieczorom i pozytywnie wpłynie na nasz nastrój.
źródło: galicja/pięknydom24.pl