fot. Freshome.com
Drewniany, ze stali, a może z kamienia. Jaki blat do kuchni?
Zastanawiając się nad blatem do kuchni, w pierwszej kolejności musi wziąć pod uwagę materiał. Oferta producentów jest bardzo duża i bogata, wsytarczy tylko wspomnieć np. o blatach marki Technistone lub Interstone, które są dostępne także w kolorze czarnym , czy generalnie w każdym odcieniu jaki sobie tylko zażyczymy. Oświetlenie także nie jest problemem, ale supmy się na gramaturze. Materiał materiałowi nierówny, zatem poniżej krótkie informacje, za i przeciw. Blatt drewniane. Najczęściej oferowane są z litego buku i dębu. Świetnie sprawdzają się przede wszystkim w aranżach rustykalnych. Plus poza wyglądem to także łatwość obróbki, minusami są jednak słaba odpornosć na temperaturę oraz plamy (nawet po odpowiednim zabezpieczeniu), czyli coś co w kuchni jest nieuniknione.
Drugim najpopularniejszym rozwiązaniem jest kamień i jego wszystkie wariacje. Mamy tu na myśli granit, kwarc i marmur. W przeciwieństwie do drewna, największą zaletą jest trwałość. Żadne warunki nie są w stanie zmienić kształtu, czy koloru naszego blatu. Blat z kamienia również wygląda świetnie. Do minusów zaliczyć można cenę oraz koszty montażu profesjonalistów. Warto w tym miejscu wspomnieć o blatach z konglomeratu, czyli mieszanki minerałów, które są tańsze, a i równie dobrze wyglądają (zależy od oferty dane producenta lub dystrybutora)
Jeśli myślimy o blatach do kuchni, to warto także wziąć pod uwagę aluminium lub stal kwasoodporną. Świetnie sprawdza się w wielu stylizacjach, jest łatwa do czyszczenia i funkcjonalna. A co powiecie na blaty z hartowane szkła lub płytek? Poszukaj inspiracji razem z pięknydom24.pl.
źródło: pieknydom24.pl