piękny dom - twitterpiękny dom - facebookpiękny dom - linkedinpiękny dom - instagram
Domowa spiżarnia. Jak przechowywać produkty spożywcze w kuchni?

Domowa spiżarnia. Jak przechowywać produkty spożywcze w kuchni?

KUCHNIA / Meble / 2021-10-12 12:00:10

Początek jesieni to dobry czas na przetwory. Chętnie zamykamy owoce i warzywa w słoikach. Pojawia się tylko jeden problem: gdzie je przechowywać. Podpowiadamy, jak urządzić domową spiżarnię, nawet nie mając na to dedykowanego pomieszczenia.

Polecane sklepy

Leroy MerlinIKEA

Idealną sytuacją jest wydzielona przestrzeń, w której możemy przechowywać produkty spożywcze czy rzadziej używany sprzęt AGD. Niestety, nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wygospodarować specjalną strefę w kuchni, która posłuży nam za funkcjonalną spiżarnię.

Królewskie cargo

W roli kuchennych spiżarni doskonale sprawdzają się szafki typu cargo. To wysuwane stelaże, na których zamocowane są kosze lub półki z pełnym dnem. – To świetne rozwiązanie, wspierające zarówno organizację, jak i ergonomię korzystania z kuchni. Wszystkie produkty są dobrze widoczne i mamy je pod ręką, a do otwarcia nawet w pełni obciążonej szafki wystarczy lekki ruch – argumentuje Michał Kichler, manager ds. doradztwa technicznego i szkoleń Häfele.

W cargo istnieje możliwość indywidualnego dopasowania liczby i wysokości koszy – tak, aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń wewnątrz mebla oraz dostosować do aktualnych potrzeb. Dzięki różnym szerokościom systemów możemy dopasować szafkę do pozostałych mebli w kuchni czy do posiadanego miejsca. Dostępne są zarówno w wersji wysokiej, jak i podblatowej. Te drugie wyjątkowo dobrze sprawdzają się w okolicach płyt kuchennych, dzięki czemu podczas gotowania mamy łatwy i szybki dostęp do potrzebnych produktów spożywczych.

Ich niewątpliwą zaletą jest duża pojemność, łatwy dostęp do przechowywanych artykułów oraz duża wytrzymałość stelaża. – Przykładowo, wysokie cargo Sige 230i dźwiga aż 80 kg. To daje wiele możliwości przechowywania, nawet ciężkich zapasów mąki czy cukru. Jednocześnie pracuje lekko, dzięki funkcjonalnemu mechanizmowi pełnego wysuwu – mówi Michał Kichler.

Organizacja to podstawa

Kluczem do dobrze zorganizowanej spiżarni jest takie rozmieszczenie produktów, by mieć je na widoku i w zasięgu ręki. Nie potrzebujemy jednak do tego nowych szafek, jeśli nie ma na to w naszej kuchni miejsca. Sekret tkwi w odpowiednim rozmieszczeniu przechowywanych produktów przy wykorzystaniu dodatkowych akcesoriów porządkujących przestrzeń. Dzięki temu możemy mieć spiżarnię nawet w szufladzie. – Wystarczy uzupełnić ją w odpowiednie wkłady np. na przyprawy, pojemniki sortujące i przegrody. Można w nich przechowywać  nawet ciężkie słoiki, dzięki dużemu udźwigowi – nawet do 70 kg jak w przypadku szuflad Matrix – wyjaśnia Michał Kichler.

Ciekawym rozwiązaniem do domowej spiżarni w kuchni jest również szuflada na artykuły spożywcze Hailo Pantry-Box. Dedykowana jest do przechowywania pieczywa – posiada drewniany ruszt, ale można w niej trzymać także warzywa i owoce. – To szybki sposób na przemianę zwykłej szuflady w element spiżarni. Pasuje do wszystkich systemów szuflad dostępnych na rynku, a dzięki będącym w wyposażeniu rusztom zapewnia odpowiedni dostęp powietrza – dodaje ekspert Häfele.

W domowej spiżarni świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju pojemniki do sypkich produktów. Na rynku dostępny jest szeroki wybór w różnorodnych kształtach, zarówno plastikowe, jak i szklane. Warto pojemniki odpowiednio opisać, w trwały sposób. Możemy do tego wykorzystać niezmywalne markery lub naklejki – najważniejsze jest to, abyśmy sami dobrze wiedzieli, gdzie co trzymamy.

Higiena przede wszystkim

Nawet najlepiej zorganizowana spiżarnia nie zagwarantuje nam świeżości przechowywanych produktów. O to musimy już zadbać sami. W pierwszej kolejności skupmy się na porządkach na półkach, w pudełkach i koszach. Należy pamiętać także
o regularnym sprawdzaniu zawartości pojemników. W produktach sypkich mogą zadomowić się niechciani goście. Koniecznością jest także regularne mycie pojemników i półek.

Szuflady można wyłożyć matami antypoślizgowymi, które – poza zabezpieczeniem przedmiotów przed przesuwaniem, dodatkowo chronią meble przed zabrudzeniami. Można je też w łatwy sposób wyczyścić, myjąc je pod bieżącą wodą.

Nawet w przypadku małych przestrzeni warto wygospodarować specjalną przestrzeń do przechowywania artykułów spożywczych. Oferowane na rynku rozwiązania do mebli kuchennych dają szerokie pole aranżacyjne. Dzięki temu możemy stworzyć funkcjonalną i ergonomiczną spiżarnię.

źródło: pieknydom24.pl

pieknydom24
MAPA STRONY
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe