Diabeł tkwi w szczegółach
Współcześnie ogromną rolę przywiązujemy do zdrowego stylu życia. Kupując żywność, zwracamy uwagę na skład produktów, staramy się unikać związków nam nieznanych, a przede wszystkim tych brzmiących chemicznie. Przygotowując dania wrzucamy do przysłowiowego garnka składniki najwyższej jakości: świeże, zdrowe, wiadomego pochodzenia natomiast mało kto podczas gotowania zwraca uwagę na jakość oraz tworzywa z których wykonane są urządzenia AGD.
Dziś trudno nam jest znaleźć w kuchni naczynie, które nie zawiera w sobie teflonu. Tworzywo to uznawane jest przez wielu za rewolucyjne ze względu na swoje właściwości odporne na wysokie temperatury. Jednak coraz więcej słychać opinii na temat negatywnych skutków dla zdrowia jakie niesie za sobą używanie naczyń wykonanych z teflonu. Część instytucji, organizacji i badaczy uważa, że substancje stosowane do wyprodukowania teflonu - kwas perfluorooktanowy (PFOA) oraz politetrafluoroetylen (PTFE) - są rakotwórcze. Wybawieniem każdej gospodyni domowej mogą okazać się najnowsze technologie, które wpisują się w nurt zdrowego odżywiania. Część firm produkujących urządzenia kuchenne w celu odkrycia materiałów bardziej przyjaznych człowiekowi oraz środowisku rozpoczęła własne badania.
DuraCeramic - platforma zdrowego gotowania
Amerykańska firma Crock-Pot - lider w produkcji wolnowarów oraz propagator idei wolnego gotowania - w procesie produkcji swoich urządzeń wykorzystuje opatentowaną technologię DuraCeramic. Wolnowary pokrywane są powłoką ceramiczną wolną od kontrowersyjnych substancji PTFE oraz PFOA. W odróżnieniu od innych powłok ceramicznych DuraCeramic charakteryzuje się niespotykaną odpornością na zarysowania oraz ścieranie. Odporność ta porównana jest do twardości ołówka 8-9H, zaś powłoki teflonowe osiągają maksymalne wartości 3H. Stąd podczas używania naczyń teflonowych możliwość przedostania się do potrawy związków chemicznych jest dużo wyższa.
Istotą innowacyjnej technologii firmy Crock-Pot jest jej uniwersalność przejawiająca się w tym, że powłoka ceramiczna DuraCeramic może być aplikowana na różne podłoża metaliczne. Dzięki czemu ciepło przekazywane jest szybciej i wydajniej, co przekłada się na oszczędność energii i mniejsze koszty. Powłoka ceramiczna występuje w wielu wariantach kolorystycznych czego nie można powiedzieć o powłokach składających się z PTFE, które występują wyłącznie w kolorze czarnym. Wyższość technologii DuraCeramic nad innymi powłokami potwierdza jej niespotykana odporność na wysokie temperatury. Naczynie pokryte tą powłoką wytrzymuje temperaturę do 400°C. W przypadku urządzeń teflonowych poziom maksymalnej temperatury ustalony jest na 260 °C. Wolnowary Crock-Pot DuraCeramic są termoodporne co oznacza, że zaraz po wyjęciu z lodówki bądź zamrażarki możemy je postawić na kuchence w celu podgrzania potrawy. Przygotowane w ten sposób posiłki nie przypalają się, ani nie przywierają do powłoki ceramicznej, co przekłada się na łatwość czyszczenia urządzenia po skończonej pracy.
Wiem w czym gotuję
Kolejnym, niezbędnym krokiem na drodze zwiększania świadomości jak żyć zdrowo i zgodnie z naturą jest zwracanie większej uwagi nie tylko na składniki z jakich korzystamy podczas procesu gotowania, ale również na jakość, skład oraz kondycję naczyń kuchennych. Okazuje się, że podczas gotowania do potrawy mogą przedostawać niepożądane składniki mogące wpływać negatywnie na ludzki organizm. Na szczęście świadomość ta wśród konsumentów oraz producentów rośnie o czym zaświadczyć mogą prezentowane technologie.
źródło: crock-pot/pięknydom24.pl