Czy luksusowy marmur nadaje się na blaty kuchenne?
Marmur jest jednym z najbardziej luksusowych oraz cenionych gatunków kamienia naturalnego. Posiada szerokie zastosowanie w budownictwie oraz dekoracji wnętrz. Jego estetyczny, charakterystyczny wygląd sprawił, że coraz więcej osób rozważa jego zastosowanie do wykończenia swoich domowych wnętrz. Jedną z często pojawiających się propozycji jest wykorzystanie marmuru do stworzenia blatów kuchennych. Czy patrząc na właściwości tego kamienia naturalnego, jest to dobry pomysł?
Cenny marmur i jego właściwości użytkowe
Marmur jest rodzajem skały metamorficznej, która powstaje w wyniku przeobrażenia wapieni lub dolomitów. Jego unikalna struktura jest tworzona przez kalcyt i dolomit. Jest surowcem znanym i cenionym już od czasów starożytnych i już wtedy był uznawany za jeden z najbardziej prestiżowych kamieni naturalnych stosowanych w budownictwie i sztuce. Marmur posiada jednak pewne charakterystyczne właściwości, które wpływają na zakres oraz warunki jego stosowania.
Marmur jest kamieniem naturalnym, który posiada niską odporność na ścieranie, jest stosunkowo podatny na uszkodzenia mechaniczne oraz charakteryzuje się wysoką nasiąkliwością, przez co nie poleca się umieszczania wykonanych na jego bazie przedmiotów na zewnątrz pomieszczeń. Mimo tego, kamień ten posiada bardzo szeroki zakres zastosowań, wśród których warto wymienić chociażby parapety, posadzki, obudowy kominków, schody wewnętrzne, okładziny ścian oraz elementy dekoracji pomieszczeń. Coraz częściej marmur pojawia się także w kuchniach, gdzie występuje w roli materiału na blaty kuchenne. Czy takie jego zastosowanie jest jednak dobrym pomysłem?
Blaty kuchenne marmurowe - czy warto?
Wydawać by się mogło, że marmur jest kamieniem wręcz stworzonym na blaty kuchenne. Jest bowiem piękny, elegancki oraz luksusowy, przez co mógłby nadać pożądanego efektu wizualnego w każdej starannie urządzonej i wykończonej kuchni. Wystarczy jednak bliżej przyjrzeć się właściwościom tego kamienia, aby stwierdzić, że nie jest to do końca dobry wybór. Blaty kuchenne marmurowe są bowiem stosunkowo miękkie i chłonne, przez co trzeba obchodzić się z nimi z wyjątkową ostrożnością. Nie nadają się do przechowywania ciężkich sprzętów kuchennych, krojenia bez podkładek produktów spożywczych ani stosowania plamiących produktów spożywczych, które mogą trwale zabarwić ich delikatną powierzchnię.
Blaty kuchenne marmurowe bardzo łatwo jest także uszkodzić podczas normalnego użytkowania - wystarczy upuścić na ich powierzchnię cięższy przedmiot czy niechcący przejechać nożem, aby blat nabawił się nieestetycznych rys. Jeśli zależy nam na wyborze odpowiedniego kamienia na blaty kuchenne, zamiast marmuru warto sięgnąć po inny surowiec, który będzie miał do zaoferowania znacznie lepsze właściwości użytkowe.
Podatne na uszkodzenia blaty kuchenne marmurowe można z powodzeniem zastąpić powierzchnią roboczą wykonaną np. z kwarcytu naturalnego lub konglomeratu kwarcowego, które pod względem estetyki są zbliżone do marmuru. Blaty z kwarcytu naturalnego i konglomeratu kwarcowego mogą do złudzenia przypinać te marmurowe, ale oferować przy tym znacznie wyższą odporność mechaniczną oraz lepsze właściwości użytkowe.
źródło: pieknydom24.pl