fot. Pion Poziom
Apetyt na design, czyli kuchenne trendy okiem architekta
Kuchnia na przestrzeni ostatnich lat bardzo się zmieniła. To nowoczesne centrum dowodzenia, które łączy w sobie nowe technologie i dopracowany design. Coraz częściej jest dyskretnym przedłużeniem całej aranżacji, wtapia się w tło i odchodzi na drugi plan. Ale tylko do momentu, gdy nie nadejdzie pora posiłku…
Obecnie kuchnie, szczególnie te miejskie, coraz rzadziej stanowią odrębne pomieszczenie. Zwykle występują w postaci aneksu lub są częścią otwartej strefy dziennej. Stawia to przed architektami wnętrz wyzwanie - jak pogodzić funkcję oraz estetykę - zachować charakter tej strefy i jednocześnie harmonijnie dostosować ją do pozostałej części mieszkania? Oto przegląd, dzięki któremu odnajdziecie się w gąszczu kuchennych trendów.
Misterna mozaika
O charakterze kuchni w dużej mierze decydują zastosowane materiały oraz paleta barw. O najnowszych tendencjach opowiada architekt Wioleta Cieślik, kierownik Decoroom Kuchnie:
- Obecnie w kuchniach królują ciemne lub intensywne kolory nawiązujące do barw ziemi. Egzotyczne drewno lub forniry w odcieniach czerni, granatu czy brązu pięknie prezentują się w matowym wykończeniu. Natomiast przy mocnych, jednolitych kolorach- od bordo przez ceglane odcienie do granatów – chętnie będziemy sięgać po lakiery w macie lub satynie. Przy gładkich i minimalistycznych powierzchniach pojawią się faktury na frontach w postaci pionowych żłobień czy drewnianych listewek. Na popularności zyskały szkło i metal (np. otwarte witrynki eksponujące ładna zastawę) oraz metaliczne detale w ciepłej tonacji złota.
Materiały
Dobór wzorów jest właściwie dowolny. Bogactwo trendów w tym zakresie sprawia, że trudno wskazać jednoznaczne tendencje. Króluje kamień, drewno, cegła… Wciąż popularne są bioniczne motywy, zaczerpnięte z natury. Również zabawa geometrią nieustannie nam towarzyszy. Kuchenne płytki przybierają coraz bardziej wyszukane kształty: heksa- i oktagony, “smocza łuska” czy arabeski - ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Style
Kuchnie stają się coraz bardziej minimalistyczne. Ponadczasowa prostota pozwala na harmonijne przejście między strefą roboczą a salonem, daje wrażenie dyskrecji i pozwala z łatwością zachować porządek, dzięki przemyślanym systemom przechowywania. Często kuchnie stają się też swego rodzaju przedłużeniem salonu i są utrzymane w równie eleganckim stylu. „Praktyczna wyspa i wysoka zabudowa pod ścianą bez szafek górnych szybko stały się trendem wynikającym poniekąd z potrzeby funkcjonalności i wygody” – podkreśla Architekt Decoroom. Dekoracyjne oświetlenie i designerskie wyposażenie podnoszą prestiż tego pomieszczenia i nadają mu wyrafinowany charakter.
Final touch
Czasem kilka innowacyjnych rozwiązań może całkowicie zmienić oblicze naszej kuchni. Wioleta Cieślik bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w dziale projektowania kuchni zwraca uwagę na te, które cieszą się największą popularnością pośród klientów Decoroom:
-Powoli odchodzimy od płytek w pasie roboczym, coraz częściej wykorzystuje się odpowiednie płyty meblowe, marmury i inne kamienne materiały lub ich imitacje (spieki kwarcowe). Kolejnymi innowacjami, które się przyjęły są fronty kuchenne imitujące naturalne kamienie (marmury) lub wykonane z naturalnych kamieni, szafki bez uchwytów (systemy elektryczne lub subtelne i oryginalne wycięcia uchwytowe na frontach). Coraz częściej, klienci decydują się również na obłe kształty mebli (zaokrąglone szafki na krawędziach np. wyspy czy szafki wiszące na końcu zabudowy) - wyjaśnia ekspertka. Stawiamy na minimalistyczny układ kuchni, dokładnie rozplanowany pod kątem przechowywania (ukryte systemy koszy, wysuwanych półek).
źródło: pieknydom24.pl