piękny dom - twitterpiękny dom - facebookpiękny dom - linkedinpiękny dom - instagram
Wyspa w kuchni, a co pod blatem?

Wyspa w kuchni, a co pod blatem?

JADALNIA / Meble / 2015-06-24 16:25:35

Polacy marzą o kuchni z wyspą, nie zawsze jednak wiedzą, jak ją optymalnie zagospodarować, żeby nie pozostała zagracającym przestrzeń... zwykłym stołem.

Polecane sklepy

allegroHauz

Dla 37% Polaków, którzy wzięli udział w wiosennej ankiecie portalu Homebook.pl, marzeniem jest otwarta kuchnia z wyspą, która służyć będzie do gotowania czy spożywania posiłków. Co jednak zrobić, by jak najlepiej wykorzystać także przestrzeń pod jej blatem? W zależności od funkcji, jaką ma pełnić wyspa - miejsca do gotowania, zmywania czy spożywania posiłków - można ją wyposażyć w różnego rodzaju dostępne na rynku inteligentne rozwiązania techniki kuchennej.

 

Posiłek gotowy - talerze wysuną się z szufladą

Wyspa może być nie tylko elementem dzielącym przestrzeń kuchenną od jadalnej, ale sama stanowić miejsce spożywania posiłków. Warto wówczas zagospodarować ją pojemnymi, wygodnymi szufladami, w których możemy przechowywać potrzebne naczynia, np. talerze, miseczki czy kubki. Pakiet kilkunastu talerzy to spory ciężar, ale z pewnością utrzymają go nowoczesne, komfortowe szuflady ArciTech, których wytrzymałość wynosi aż 80 kg - niespotykana w innych szufladach. Nawet przy tak dużym obciążeniu szuflady niezwykle lekko prowadzą się, delikatnie się otwierają i zamykają, całkowicie wysuwają i są bardzo stabilne. Dodatkowo można je wyposażyć w specjalne, dopasowane do nich organizery stabilizujące, dzięki którym talerze podczas otwierania szuflady nie będą się przesuwać.

Ponieważ wyspa pełni również funkcję reprezentacyjną, szczególnie w części otwartej na salon, dlatego warto uatrakcyjnić boki szuflad ArciTech, widoczne po wysunięciu szuflady, dodając szkło lub drewno, dopasowane do wykończenia mebli pokojowych.

Pracujemy przy wyspie - wszystko pod ręką

Jeżeli wyspę zagospodarujemy jako dodatkową przestrzeń roboczą, w pobliżu powinny znaleźć się sztućce czy mały sprzęt AGD. Uporządkujemy je w wygodnej szufladzie z dobrze przemyślanym organizerem, w którym znajdzie się zarówno miejsce na duże noże, blender czy patyczki do szaszłyków. Lepiej, by szuflady wykorzystane w konstrukcji wyspy nie miały uchwytów, o które można się uderzyć. Renomowani producenci oferują szuflady z funkcją naciśnij i otwórz (Push to open), dzięki czemu szufladę podczas przyrządzania posiłków otworzysz przyciskając jej front nie tylko dłonią, ale i kolanem czy biodrem. Taka funkcja przyda się także wtedy, gdy na wyspie kuchennej chcesz zamontować zlewozmywak, a pod nim szuflady ze specjalnym wkładem, w którym estetycznie ułożymy płyn do mycia naczyń, a w specjalnych pojemnikach montowanych na poprzecznym relingu - kostki do zmywarki czy zapas ściereczek.

Można po nie sięgnąć nie dotykając frontu mokrymi dłońmi - naciskając po prostu front, który sam się wysunie pokazując pełną zawartość szuflady. Na wyspie można również zamontować płytę grzewczą, czyli zaadoptować ją na miejsce do gotowania. Aby uniknąć uciążliwych wędrówek po kuchni po makaron, ryż, sól czy cukier warto pod blatem zaprojektować miejsce na produkty spożywcze i przyprawy. Bez problemu pomieszczą je szuflady ArciTech.

Fronty przesuwne zamiast otwieranych

Jednym z powodów, dla których często musimy zrezygnować z marzenia o posiadaniu wyspy, jest zbyt wąska kuchnia. Nieduża odległość pomiędzy wyspą a pozostałą zabudową uniemożliwia wówczas pełne otwarcie drzwi szafek. Jednak i w takiej sytuacji nie trzeba rezygnować z wyspy, wystarczy zrezygnować ze zwykłych, otwieranych frontów i zastąpić je np. frontami przesuwnymi SlideLine M. Ten system firmy Hettich umożliwia całkowite odsunięcie drzwi, a tym samym pełen dostęp do całego wnętrza szafki. Dzięki zabudowie modułowej SlideLine M pozwala przesuwać fronty wzdłuż kilku szafek, co świetnie prezentuje się w przypadku szerokiej wyspy.

źródło: hettich/pieknydom24.pl

pieknydom24
MAPA STRONY
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe