piękny dom - twitterpiękny dom - facebookpiękny dom - linkedinpiękny dom - instagram
Monochromatyczny projekt biura. Biuro dobrze oświetlone

Monochromatyczny projekt biura. Biuro dobrze oświetlone

WYKOŃCZENIE / Oświetlenie / 2018-06-14 15:58:05

Bywają dni a nawet miesiące kiedy w biurze spędzamy znacznie więcej czasu niż w domu. Przestrzeń do pracy musi więc korzystnie wpływać na naszą wydajność i kreatywność. Wpływa na to wszystko to co jest wokół nas, a więc meble, dodatki i oświetlenia. Najnowszy projekt przestrzeni biurowej to biuro architektów z pracowni LOFFT. Powstało wnętrze minimalistyczne i monochromatyczne.

Polecane sklepy

Leroy MerlinIKEA

Nowe biuro pracowni LOFFT mieści się w Bytowie przy głównej ulicy miasta, w otoczeniu kamienic z XIX I XX wieku. Remont obejmował zarówno zewnętrzną część, jak i wnętrze budynku. Przy porozumieniu z architektem miejskim należało zachować zastany podział i otwory okienne oraz nachylenie dachu.

Kamienica to dwukondygnacyjna przestrzeń o metrażu ogólnym 160 m², w której wydzielono komfortowe trzy stanowiska pracy dla dwóch pracowników, miejsce do analizy projektów i spotkań z inwestorem, miejsce pracy właściciela biura, pomieszczenie relaksu dla pracowników oraz pomieszczenie gospodarcze i toalety.

Wnętrze jest minimalistyczne i monochromatyczne co akcentuje wartości będące podstawą projektów tworzonych przez pracownię.

„Funkcjonalność z czystością formy oraz staranny dobór wysokich jakościowo materiałów i dbanie o każdy szczegół to wartości na jakich skupiłam się przy projektowaniu biura. Dwunastoletnie doświadczenie pozwoliło na wydobycie i stworzenie biura funkcjonalnego dostosowanego do własnych potrzeb i pokazującego przyszłemu inwestorowi wiele innowacyjnych rozwiązań” mówi architekt Małgorzata Hendrych-Lubińska, właścicielka biura projektowego LOFFT.

Biel i czerń to kolory występujące w logo firmy. We wnętrzu występują w różnych materiach. Schody wykonano z czarnego szczotkowanego dębu. To samo drewno zastosowano na ścianie i suficie w toalecie ale dodatkowo powoskowano dla zabezpieczenia przed zabrudzeniem i wilgocią. Warto zwrócić uwagę na czerń linii lamp, która wskazuje podział na układ funkcyjny we wnętrzu. Sześciometrowa linia lampy LENS LINE (AQForm) przenika przez całość budynku. Wchodząc do budynku pierwsza z linii prowadzi do wyjścia na drugą część miasta. Kamienica z jednej strony - czyli główne wejście to centrum miasta i główna ulica, a przechodząc na druga stronę budynku przechodzimy na dziedziniec, zaplecza sklepów.

Drugi podział to miejsce spotkań z inwestorem i omawiania koncepcji z pracownikami. Wyspa-stół to główne i najważniejszy punkt pomieszczenia - tu rodzą się pomysły i dyskusje z inwestorami. Stół to duża biała przestrzeń unosząca się w powietrzu. Dzięki zastosowaniu rozwiązania konstrukcji stalowej udało się uniknąć nogi podtrzymującej blat. Konstrukcja przechodzi w ścianę i jednocześnie podtrzymuje stopnie prowadzące na drugi poziom. Lewitujące stopnie wprowadzają lekkość i nawiązują do podwieszanej symboliki stołu, co jednocześnie jest bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem, łatwość utrzymaniu czystości.

Poddział przestrzeni lampami powtórzono na drugiej kondygnacji, tutaj zastosowano ten sam model ale w wersji wiszącej.

„Światło podkreśla struktury zastosowanych materiałów oraz wydobywa ich kolor. Podkreśleniem prostej linii lamp są zastosowane minimalistyczne włączniki sensoryczne licujące się ze ścianami. Udało się zaprojektować konstrukcję szklaną w dachu, która przechodzi w konstrukcję szklaną ściany. Miejsce przeszklenia w porach wieczorowych jest oświetlone lampami kinkietowymi w kolorze ścian, tak aby sprawiały wrażenie wychodzących punktów świetlnych niewidocznych dla oka w ciągu dnia. Starannie dobrana barwa światła nie psuje efektów wizualnych tak delikatnie i minimalistyczne zastosowanych kolorów. Jednocześnie ciepła barwa ociepla duża ilość zastosowanej bieli” dodaje architekt Małgorzata Hendrych-Lubińska.

Dla podniesienia wnętrza zastosowano system drzwi na całą wysokość pomieszczenia z ukrytą ościeżnicą, co dodatkowo daje wizualne wrażenie wyższego wnętrza oraz brak dodatkowych elementów mocujących. A to podkreśla minimalizm tej przestrzeni. Na posadzkach zastosowano jednolity materiał - kwarc cementowy - kamienica znajduje się przy bardzo ruchliwej ulicy więc zdecydowano się na zastosowanie materiału bardzo elastycznego.

Wnętrze zostało stworzone tak, aby było jednocześnie tłem dla powstających projektów i nie wpływało na koncepcje inwestora czy też chwilowe uleganie modom i trendom. Biuro pracowni LOFFT to wizytówka ich pracy oraz stylu. Funkcjonalne, ergonomiczne oraz przyjemne dla oka. Wnętrze posiada kilka charakterystycznych elementów – schody, wyspo-stół oraz oświetlenie. W projekcie użyto oświetlenie marki AQForm – LENS LINE. To oświetlenie liniowe, w którym wykorzystano diodę elektroluminescencyjną, kolekcja występuje w 4 sposobach montażu. Dodając do tego różne kąty świecenia lampy otrzymamy uniwersalną propozycję, z którą można zaprojektować zarówno oświetlenie akcentujące, oświetlenie dekoracyjne jak i funkcjonalne oświetlenie ogólne. Architekci najlepiej wiedzą jak światło może wpływać na naszą codzienną pracę, niezależnie czy w biurze, czy też w domu.

  • Projekt: LOFFT architektura Małgorzata Hendrych-Lubińska, www.lofft.com.pl
  • Wykonawstwo: ANKRA Maciej Wiczkowski
  • Foto: LOFFT

źródło: pieknydom24.pl

pieknydom24
MAPA STRONY
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe