piękny dom - twitterpiękny dom - facebookpiękny dom - linkedinpiękny dom - instagram
Kreatywny sposób na modernizację
Budynek po i przed modernizacją. Fot. Schüco/ Christian Eblenkamp/ Erika Werres

Kreatywny sposób na modernizację

WYKOŃCZENIE / Drzwi i okna / 2018-07-03 10:41:42

Przykład renowacji domu w Nadrenii Północnej-Westfalii pokazuje, w jaki sposób nowoczesna stolarka otworowa może zmienić stary budynek w efektowną rezydencję, nadając jej indywidualną oprawę. Architekt i inwestor, Erika Werres stworzyła elegancki i spójny efekt architektoniczny, zręcznie operując materiałami, strukturami i kolorami.


Architekt Errika Werres zakochała się od pierwszego wejrzenia nie tylko w lokalizacji działki, lecz także w znajdującym się na niej budynku. Organizacja przestrzeni, materiały, z których został wykonany, a także wysokość pomieszczeń sprawiły, że uznała go za doskonałe miejsce dla jej pięcioosobowej rodziny. Zdecydowała, że pomimo zwiększonych kosztów inwestycji, modernizacja istniejącego obiektu będzie lepszym rozwiązaniem niż budowa nowego domu. W wyniku kapitalnego remontu zewnętrzna elewacja zyskała większą powierzchnię przeszkleń i została poddana ociepleniu w systemie ETICS. Całkowicie zrekonstruowano dach, a wewnętrzną strukturę przystosowano do indywidualnych wymagań członków rodziny. W efekcie prac na trzech kondygnacjach o łącznej powierzchni 240 m2 powstała przesycona światłem, funkcjonalna przestrzeń, która w niczym nie ustępuje nowoczesnemu budownictwu. Od zewnątrz natomiast budynek zwraca uwagę ciekawą architekturą nawiązującą do stylu lokalnej zabudowy.

Więcej światła, więcej widoku

Dominującymi motywami projektu modernizacji stały się światło, widok na zewnątrz i zróżnicowanie materiałów. Jednym z ważniejszych elementów remontu była wymiana stolarki otworowej na większą liczbę przeszkleń o zwiększonym formacie, co miało zapewnić lepszy dostęp dziennego światła do wnętrz oraz otworzyć je na malownicze pejzaże ogrodu i naturalnego otoczenia. Zmiana ta musiała jednak iść w parze z poszanowaniem oryginalnego stylu budynku, gdyż podlegał on ochronie konserwatorskiej. Architekt wybrała energooszczędne systemy aluminiowe Schüco ze względu na możliwość realizacji indywidualnego projektu w każdym detalu. Koncepcja układu przeszkleń obejmowała wysokie okna o wąskich profilach, kombinacje sekcji otwieranych i stałych, jak również wielkoformatowe drzwi podnoszono-przesuwne. Najbardziej powtarzalnym motywem elewacji są usytuowane na wszystkich piętrach wysokie okna w systemie Schüco AWS 75.SI z ruchomym słupkiem i ukrytymi okuciami AvanTec SimplySmart, które kontrastują z transparentnymi, wielkoformatowymi przeszkleniami na parterze od strony ogrodu. Na taras prowadzą dwa duże moduły drzwi podnoszono-przesuwnych w systemie Schüco ASS 70.HI. Wstawione pomiędzy nimi przeszklenie stałe o szerokości 6 metrów zaciera granice między salonem o ogrodem. Życzenia inwestorki uwzględniały także drzwi wejściowe z naświetlem, które zrealizowano w systemie Schüco ADS 75 SI. Wygodnym i nowoczesnym akcentem strefy wejścia stał się wbudowany w ościeżnicę drzwiową biometryczny czytnik linii papilarnych Schüco Fingerprint, który zapewnia mieszkańcom wysoki komfort obsługi i poczucie bezpieczeństwa.

Konsekwentna gra kolorów

Przygotowując projekt modernizacji, Errika Werres zwróciła szczególną uwagę na dobór odcieni, tekstur i materiałów. Zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz architekt użyła gamy kolorów, które podkreślają surową elegancję użytych materiałów, czasem stosując je jako akcent, a innym razem zestawiając w mocne kontrasty. Jako przewodni motyw kolorystyczny zewnętrznej powłoki budynku wybrała metaliczny odcień „Tiger greybrown” z palety teksturowanych lakierów proszkowych Schüco, który został naniesiony na wszystkie elementy stolarki aluminiowej, jak również profile wykańczające. Na elewacji można jednak znaleźć całe spektrum tonacji, od jasnego tynku silikatowego, poprzez ramy okienne w metalicznym szaro-brązowym odcieniu, brązową okładzinę ceramiczną i czarne angobowane dachówki, które wchodzą w mocny kontrast z jasnymi płytami chodnikowymi z betonu i żwirową nawierzchnią. Na pogrubionych po ociepleniu ościeżach okiennych zamontowano zlicowane z murem przesłony przeciwsłoneczne. Kolor lamel został dopasowany do ram okiennych. Wewnątrz budynku natomiast dominuje biel ścian i sufitów, z którymi współgrają cementowo-szare podłogi z kamionki, szare parapety okienne, a w pomieszczeniach wilgotnych – szare płytki ceramiczne o perłowym połysku. Nawet drewniane elementy wystroju zostały podporządkowane tej konwencji kolorystycznej. Podłogi na klatkach schodowych, schodach i w pokojach na wyższych piętrach zostały wyłożone dębowymi deskami w kaszmirowo-szarym odcieniu. Konsekwencja w doborze kolorów została odzwierciedlona także w umeblowaniu i dekoracjach wnętrz.

Więcej informacji o produktach firmy Schüco znajdą Państwo na stronie: www.schueco.pl

Schüco International Polska
press box

źródło: pieknydom24.pl

pieknydom24
MAPA STRONY
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe