piękny dom - twitterpiękny dom - facebookpiękny dom - linkedinpiękny dom - instagram
Jak zdrowo smażyć w pięknej kuchni?

Jak zdrowo smażyć w pięknej kuchni?

KUCHNIA / Akcesoria kuchenne / 2021-05-17 09:34:51

Ciężko znaleźć osobę, której nie urzeka smak dopiero co upieczonych placków, mięsa czy ryb. Z drugiej strony zdajemy sobie sprawę, że w trakcie smażenia powstaje szereg szkodliwych dla człowieka substancji. Czy zatem powinniśmy zrezygnować ulubionych potraw przyrządzanych na patelni? Czy smażenie faktycznie nie jest zdrowym sposobem przygotowania posiłków? Jakich produktów używać do smażenia?

Czy smażenie jest szkodliwe?

Odwieczna polemika dotycząca stwierdzenie czy i w jakim stopniu smażenie potraw szkodzi naszemu zdrowiu, spowodowała, że konsumenci podzielili się na grupę unikającą takiego sposobu przyrządzania posiłków oraz zagorzałych fanów smażonych produktów. Istnieją naukowe badania potwierdzające, że częste spożywanie smażonych potraw może powodować szereg chorób. Jednakże zachowując umiar i trzymając się kilku prostych zasad, możemy sprawić, iż przyrządzone w ten sposób potrawy będą zdrowsze.

Pierwszą, zasadniczą kwestią jest wybór odpowiedniej patelni, która dzięki zastosowanej w niej specjalnej powłoce zapewni bezpieczeństwo i będzie stanowić gwarancję doskonałego smaku. Do wyboru są modele teflonowe, ceramiczne czy granitowe. Najlepsze patelnie znajdziesz pod poniższym linkiem https://4winds.pl/patelnie/. Równie istotny jest odporny na wysokie temperatury tłuszcz.

Zasady zdrowego smażenia

Przestrzegając kilku podstawowych zasad, sprawisz, że przygotowane przez Ciebie posiłki nie będą ciężkostrawne, a zachowają przy tym doskonały smak i chrupkość.

  • pamiętaj o odpowiednim rozgrzaniu patelni – tylko po uzyskaniu określonej temperatury wlej na nią tłuszcz i dopiero wówczas kładź przygotowane wcześniej mięso czy ryby;
  • sprawdź po zakupie, jaka jest maksymalna temperatura smażenia posiadanej patelni - w zależności od powłoki na niej zastosowanej, temperatura ta będzie różna. Nigdy nie wolno jej przekraczać!
  • przed smażeniem zastosuj wstępne obgotowanie potrawy – dzięki wcześniejszemu gotowaniu czy pieczeniu sam etap smażenia będzie służył jedynie nadaniu potrawie wyrazistego smaku, czy poprawie chrupkości skórki;
  • warto zadbać o zapewnienie odpowiedniej wentylacji pomieszczenia kuchennego – dzięki temu unikniesz wdychania szkodliwego dymu, powstałego w trakcie smażenia. Koniecznie włącz okap kuchenny i otwórz okno.

Jaki olej wybrać do smażenia?

Zasadniczą kwestią jest zadbanie o to, aby daną porcję oleju wykorzystać do smażenia tylko jeden raz. Główną cechą dobrego tłuszczu powinna być jego odporność na wysoką temperaturę i procesy, jakie w niej zachodzą. W zależności od tego, jaki produkt i w jakim czasie zamierzamy usmażyć, wybieramy inny rodzaj tłuszczu. Biorąc pod uwagę wysokość temperatury dymienia oraz skład kwasów tłuszczowych za najzdrowsze uznaje się olej rzepakowy i kokosowy. Polecane jest też masło klarowane i smalec oraz oliwa z oliwek.

Aby zachować zdrowie, warto do codziennego jadłospisu poza potrawami smażonymi włączyć te gotowane na parze, pieczone czy duszone.

źródło: pieknydom24.pl

pieknydom24
MAPA STRONY
NASZE SERWISY
  • agdrtv24
  • pięknydom24
  • informacje branżowe