piękny dom - twitterpiękny dom - facebook
Granitowe i stalowe zlewy oraz baterie - jak o nie dbać?

Granitowe i stalowe zlewy oraz baterie - jak o nie dbać?

KUCHNIA / Systemy kuchenne / 2017-11-14 08:23:00

Wybierając zlewozmywak do kuchni, zwracamy uwagę przede wszystkim na funkcjonalność oraz walory estetyczne. Jednak w trakcie użytkowania często okazuje się, że nie wiemy dokładnie, jak o niego dbać. Zależy to przede wszystkim od materiału wykonania - inaczej powinniśmy pielęgnować zlew i baterię ze stali czy kompozytu, a inaczej z granitu. Jak je odpowiednio czyścić i o czym pamiętać, aby na długo pozostały piękne i nie straciły pierwotnego blasku?

Choć w większości domów na dobre zagościły już zmywarki, to jednak zlewozmywak nadal spełnia istotną rolę, a strefa zmywania jest jednym z najbardziej obleganych miejsc w kuchni. Poza zmywaniem naczyń, często wykorzystujemy go do mycia i obierania warzyw oraz owoców, odcedzania czy innych prac kuchennych. Poznajmy kilka wskazówek, dzięki którym nawet intensywna eksploatacja nie spowoduje uszkodzeń.

Profesjonalne i domowymi metodami

Najbardziej wytrzymałe są zlewy i baterie wykonane z granitu. To gwarancja odporności na wysokie temperatury oraz zarysowania. Jego naturalna, porowata powierzchnia wymaga jednak odpowiedniej pielęgnacji. Dzięki niej unikniemy przebarwień i trudnych do usunięcia plam. - Do codziennego czyszczenia zlewu i baterii możemy stosować zwykły płyn do naczyń, ale najodpowiedniejsze będzie uniwersalne mleczko, dostępne w sklepach ze sprzętem AGD. To delikatny środek, który skutecznie usunie nie tylko brud, osady i tłuszcz, ale także odbarwienia i matowy nalot z wapienia. Świetnie radzi sobie również z kamieniem na powierzchni chromowanej czy ceramicznej. Ważne, aby po wyczyszczeniu zlewu, dokładnie go spłukać i wytrzeć do sucha. Wykluczone jest stosowanie wszelkich wybielaczy, proszków, środków z granulatem ścierającym oraz gąbek drucianych, ponieważ spowodują one trwałe uszkodzenia. Z domowych sposobów najlepsza do czyszczenia będzie woda z sodą lub kwasek cytrynowy - mówi Tomasz Bytnar, ekspert marki KERNAU.

Ekologia i funkcjonalne akcesoria

Nadal często wybieramy tradycyjne zlewozmywaki i baterie ze stali nierdzewnej - mają przystępną cenę, są lekkie i łatwo utrzymać je w czystości. To uniwersalne modele, który dobrze wytrzymują zmiany temperatur, są odporne na powstawanie plam i przebarwień, jednak najczęstszym problemem jest kamień i zarysowania. Ważne jest zatem ich regularne czyszczenie. - Do zlewów stalowych możemy używać specjalnych środków do stali nierdzewnej lub tego samego mleczka, jak w przypadku powierzchni z granitu.Domowym, ekologicznym sposobem będzie użycie soku z cytryny, po którym najlepiej dokładnie spłukać powierzchnię i przetrzeć suchą szmatką. Co jakiś czas warto też delikatnie natłuścić powierzchnię zwykłym olejem jadalnym. Aby uniknąć zarysowań np. ostrzem noża - warto zaopatrzyć się w gumową matę, wkładaną na dno oraz specjalne ociekacze do sztućców. Praktyczne będą także, dopasowane do komory zlewu, koszyki do mycia i odsączania produktów spożywczych - dodaje ekspert marki KERNAU.

źródło: kernau/pieknydom24.pl